3 + 1 javasolt Agyserkentő stressz ellen

A stressz a mai élet velejárója. Szinte garantálható, hogy életünk során találkozunk olyan helyzettel, amelyről úgy gondoljuk, hogy meghaladja képességeinket. Ettől a tudattól pedig feszültté, enerválttá vagy görcsössé válhatunk.

Stressz hatására az idegrendszer aktiválódik, felgyorsulhat a szívverés, megemelkedhet a vérnyomás, szapora lehet a légzés, ingerlékennyé válhatunk, és még sorolhatnánk. Tulajdonképpen a stressz nem más, mint egy reakció, melyet a szervezet ad a különböző stresszingerekre, vagy mondjuk egy ismeretlen és/vagy veszélyes helyzetre.

A leggyakoribb válasz a stresszre a szorongás, vagy a félelem.

A stressz veszélyes tényező, hiszen sajnálatos mód betegségsorozat indíthat el – Például alvászavarokat, idegösszeroppanást, agyvérzést,  vérnyomás-betegséget kiváltva.

Bármennyire is szeretnénk, a stressz kikerülhetetlen! Ennek ellenére ez nem azt jelenti, hogy ne birkózhatnánk meg vele, ne mérsékelhetnénk a tüneteit!

A Medicannabis olaj természetes nyugtató hatású

A medicannabis olaj bioantioxidáns hatékonyságú gyógynövény olaj: Kendermagolaj, vörös szőlőmag-olaj, mákolaj, dióolaj valamint lenmagolaj keveréke.

Közel 90%-ban gyulladásgátló + fájdalomcsillapító hatású telítetlen zsírsavakat tartalmaz:

 • Túlnyomó részt linolsavat (Omega-6 zsírsav),
 • kisebb részben alfa-linolénsavat (Omega-3 zsírsav),
 • de tartalmaz esszenciális gamma-linolénsavat (GLA) is!

A hidegen sajtolt növényi olajok, melyek a Medicannabis olaj összetevő között vannak feltüntetve, önmagukban is híresek kardioprotektív hatásaikról: Támogatják a jobb vérkeringést, melynek romlása a stresszhelyzetek egyik velejárója lehet.

A Medicannabis olaj legfontosabb összetevője a kendermag olaja, amiről bizonyosan megállapítható, hogy fokozza az agyműködést, és növeli a szellemi teljesítőképességet.

Maga a Medicannabis olaj elsőrangú természetes segítség a stressz által is károsított szív- és érrendszer védelme érdekében!

Antioxidánsai egy ’másik’ stressz, az oxidatív stressz sejtromboló munkásságát gátolják.

A medicannabis olaj kannabinoid olaj

Bő egy évtizede kutatók felfedezték az ún. kannabinoid-receptorokat az agyban. Ezek a receptorok kifejezetten a kannabinoidok megkötéséért felelősek.

A kannabinoidok olyan cannabis-szerű anyagok, melyek fontos rendszert alkotnak az agyban. Ez a rendszer az agysejtek kommunikációjának finomhangolását végzi olyan idegkapcsolatokban, melyek a memóriáért, és/vagy például a mindennapi gondolatokért felelnek.

A kannabinoidok olyan sejtek kannabinoid receptoraira hatnak, melyek elnyomják az ingerületátvivő neurotranszmitterek felszabadulását az agyban.

Ilyen kannabinoid vegyületeket a szervezet önmaga is képes előállítani. Ezek az ún endogén-kannabinoidok, melyek kihatnak a gondolatokra, az észlelés és a mozgás testi funkcióira.

A kannabinoidok hatásmechanizmusa igen összetett, bizonyítást nyert, hogy akár például segíthetik a stresszel szembeni küzdelmet is – A Mediccannabis olaj alapvető komponensének, a kendermagolajnak a kannabinoidjai hatékonyan funkcionálhatnak tehát szervezetünkben!

Az egyedülálló magolaj az idegrendszer működését is támogatja!

A medicannabis olajjal pótolhatjuk az alapvető Omega-3 zsírsavakat, melyek hiányában csökken a szervezet problémamegoldó képessége stresszhelyzetekben. Amennyiben ez az állapot tartóssá válik, az a depresszió bekövetkezéséhez vezethet.

Az Omega zsírsavak nélkülözhetetlenek a megfelelő agyműködés szempontjából. Továbbá, idegnyugtató és stresszoldó hatásúak.

Segíthet az idegalapi fájdalommal járó, ún. neurotikus betegségek tüneteinek a csillapításában.

A gránátalma és a stressz

A pompás bordó külsejű gránátalma népszerű gyümölcs a világon. A termékenység, a születés, és az egészség általános szimbólumává vált az évezredek során.

Mára felsoroltak is jelzik, hogy egyedülálló jótékony hatásokat remélhetünk a gyümölcs, és annak levének fogyasztásától.

A vitaminokban, különösen C-vitaminban, továbbá polifenol vegyületekben, rostokban, flavonoidokban, ásványi anyagokban gazdag gránátalma elsőrangú antioxidáns, sejtvédő hatású, segíthet bizonyos betegség tüneteinek az enyhítésében.

A komplex hatású gránátalma általános egészségmegőrző, immunerősítő hatékonyságú, gyulladáscsökkentő tulajdonságai is ismertek.

Stressz ellen is gránátalma

Akik rendszeresen fogyasztják a gránátalmát, azok kevesebb stresszhelyzetet élhetnek át, köszönhetően annak, hogy a gyümölcs leve nyugtató hatással lehet az idegekre, továbbá javíthat a kedélyállapoton is.

A gránátalma és levének stressz ellenes hatása kapcsán igazolták, hogy csökkentheti a stressz hormonjaként is ismert kortizol szintjét.

Kutatásokkal támasztható alá, hogy a gránátalmával támogatható az artériák falának rugalmassága, a megfelelő véráramlás, továbbá antioxidáns védelmet nyújthat az ereknek.

A gránátalma természetes segítség a szív- és érrendszer állapotának támogatásában!

Felsorolt tulajdonságai miatt a gránátalma segíthet a szív- és érrendszer egészségét megterhelő stressz esetén. Elég ha csak arra gondolunk, hogy stresszhelyzetben jellemzően beszűkül a kiserek keringése, mely oxigénhiányt idézhet elő, aminek következtében jelentős mennyiségű szabad gyök-felszabadulás történik.

Az antoxidáns erősségű gránátalmával jól szabályozható a szabad gyökök száma!

Érdemes még megemlíteni, hogy a gránátalmával természetesen szabályozható a magas vérnyomás, mely gyakran a stressz egyik jellemző következménye.

A ’fiatalság titkaként’ is emlegetett gyümölcs javíthat a bőr állapotán, melynek romlása szintén lehet a stressz következménye.

Stressz ellensúlyozása Goji bogyóval

A szuper tápanyagösszetételű goji bogyó gyakorlatilag a szervezet minden pontján képes érzékeltetni jótékony hatásait. Többek között:

 • Különleges tápanyag-összetétele révén táplálja és erősíti szervezetünket – Tartalmazza például mind a 8, az egészség szempontjából elengedhetetlen esszenciális aminosavat.
 • Antioxidáns hatóereje révén szabályozni képes a kártékony szabad gyököket.
  A goji hatására növelhető a szervezetben a SOD (Szuperoxid-dizmutáz) enzim, mely az egyik legkártékonyabbnak tartott szabad gyököt, a szuperoxidot képes semlegesíteni.
 • Kutatások szerint is pozitív hatással lehet a memória működésére,
 • De pl. vöröses bogyó az anyagcsere javításához is hozzájárulhat.

Stressz ellen is goji

A goji energiával tölti fel a szervezetet, plusz lökést adhat a mindennapi feladatok elvégzéséhez.

Goji hatására kevésbé leszünk fáradékonyak, melynek következményeképp még kevésbé leszünk nyűgösek, türelmetlenek, feszültek!

A bogyók általános közérzetjavító hatását azáltal is érzékeltethetik, hogy fogyasztásukkal javítható az agyműködés, a jobb koncentráció. Mindezek segíthetik, hogy jobban reagáljunk akár stresszel járó helyzetben is.

A goji is jellemezhető vérnyomás-szabályzó hatékonysággal, köszönhetően a benne található poliszacharidoknak és ciperonnak. Segíthet beállítani vérnyomásunkat! Ahogy azt már a gránátalmánál fentebb is említettük, a magas vérnyomás a stressz következménye lehet.

A felsoroltak mellett a goji bogyó nyugtató hatású is lehet, hiszen  segíthet a pihenésben, támogathatja a jobb és tartalmasabb alvást. Amennyiben kipihenten, frissen ébredünk, kisebb a valószínűsége annak is, hogy feszültek, türelmetlenek legyünk.

Egy 2012 tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy a goji poliszacharidjai segíthetnek gátat szabni annak a kortikoszteron nevezetű stresszhormonnak a termelődésében, amely a szexuális gátlásokat váltja ki sok férfinál.

Stressz ellen mikroalgákkal

A Spirulina Platensis valamint a Chlorella Vulgaris a legjelentősebb mikroalgák Földünkön. Teljes értékű tápanyagok, tápértéküket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismeri.

A mikroalgák sejtszinten támogatják a szervezet működését!

Mind a Spirulina, mind a Chlorella tartalmazza a szervezet általános egészségéhez elengedhetetlen tápanyagokat:

 • Pusztán tápanyagtartalmát tekintve, 1g Spirulina megyegyezik 1 kg zöldséggel,
 • A Chlorella pedig egyedülálló mennyiségben tartalmazza a zöld színanyagot, az antioxidáns hatású klorofillt.

A mikroalgákat sajátos tápanyagtartalmuk teszi hatékonnyá stressz ellen! »»

»» Antioxidáns hatóereje mind a Spirulinának, mint a Chlorellának vitathatatlan.

Mint ’gyökfogók’, az antioxidánsok erősítik a szervezet védekező mechanizmusait a szabad gyökökkel szemben, valamint támogatják a szív- és érrendszer egészségét.

»» A Spirulina kimagasló többszörösen telítelten Omega-6 GLA (Gamma-linolénsav) tartalommal jellemezhető.

A gyulladáscsökkentő hatású telítetlen zsírsavak elengedhetetlenek ahhoz is, hogy a szervezet megfelelő választ adhasson a stresszel szemben.

»» A mikroalgák fogyasztásától stressz okozta negatív hatások, mint pl. a feszültség, a rossz és hangulat ellensúlyozhatóak!

Tudatos táplálkozással a szervezet stresszel szembeni ellenálló képessége is javítható! A mikroalgák pedig minden olyan tápanyagot tartalmaznak, melyre a szervezetnek szüksége van!

»» Mikroalgák és a B-vitaminok:

A Spirulina egyedülálló növényi forrása az ’agy vitaminjaként’ ismert, szellemi frissességet segítő B12-vitaminnak.

A Chlorella mikroalga B-vitamin komplexnek tekinthető. A B-vitaminok köztudottan hozzájárulnak az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

A B5-vitamint (más néven pantoténsav) például számos helyen egyenesen a ’stresszellenes vitaminként’ is említik.

»» Különösen a Chlorella kiváló méregtelenítő tulajdonsága révén támogatják a szervezet méregtelenítését. A toxinoktól megtisztított szervezet, az újra felépített immunrendszernek köszönhetően ellenállóbbá válhat a káros hatásokkal, így a stresszel szemben is.

»» A Spirulina lúgosító jellege gátolja, hogy a szervezet túlzottan elsavasodhasson.

Mindez stressz esetén azért is fontos, hiszen a negatív érzelmek hatására úgyszintén beindul a savak termelődése a szervezeten belül… Nem is beszélve arról, hogy amennyiben felborulna a szervezet megfelelő pH-értéke, a betegségekkel szemben is fogékonyabbá válhatunk!