3 + 1 javasolt Memóriajavító Szuperétel

A kognitív, vagy más néven megismerő funkciókat – ide tartozik a memória is – a helytelen táplálkozás, a szennyezett környezet, a kimerültség és/vagy a stressz is befolyásolhatja.

Az említett tényezők mellett az életkorral is együtt jár a memóriafunkciók bizonyos mértékű romlása. Elkerülhetetlen az életkor előrehaladtával az agysejtek pusztulása is. A leépülés és memóriavesztés folyamata ellen azonban Mi magunk is tehetünk!

Például természetes étrend-kiegészítők, gyógynövények kivonatainak fogyasztásával ellensúlyozhatjuk a folyamatot!

A tiszta méhpempő memóriajavító tulajdonsága:

A méhpempő rendelkezik azzal a képességgel, hogy javítson a szellemi teljesítőképességen!

Életkortól függetlenül, de különösen idősebb korban javallott a memória, és a koncentrációs képességek támogatására.

Tudományos eredmények alapján elmondható, hogy a méhpempő jótékonyan hat az agysejtek pusztulásának elkerülhetetlen folyamatára. Mindez azért is lényeges, hiszen minél több agysejt pusztul el, annál nagyobb fokú lesz a memória romlása: Ez a folyamat ellensúlyozható némiképp a méhpempővel!

Agyserkentő és memóriajavító hatóanyagok:

Kiváló természetes forrása az agy és az idegrendszer szempontjából alapvető B-vitaminoknak:

  • A B12-vitaminnak, mely nélkülözhetetlen az idegrendszer számára + az idegsejtek képződésében is szerepe van,
  • az idegi impulzusok közvetítésében alapvető szerepet betöltő B5-vitaminnak,
  • vagy éppen annak a B6-vitaminnak, melynek szerepe van a sejtek energiaátalakításában (glükóz-anyagcsere), ugyanakkor az idegrendszer alkotója is + depresszióellenes hatású.

A méhpempő rendelkezik az idegrendszer működéséért felelős aktív összetevőkkel 10-HDA savval és acetilkolinnal:

  • Az acetilkolin az egyik leghasznosabb neurotranszmitter. Felelős a neuronok összeköttetésének biztosításáért, valamint a ingerületek továbbításáért.
  • A 10-HDA sav szerepe szintén kiemelten fontos az idegsejtek közötti ingerületátvitelben.

Szorongás, ingerlékenység, koncentrációs zavarok ellen természetes segítség lehet a tiszta méhpempő!

Néhány nap elteltével már érzékelhetőek lehetnek a méhpempő jótékony hatásai. Olvasson a méhpempő szorongásellenes hatásairól bővebben >>>

Mindemellett ne feledjük, hogy a méhpempő az általános egészség szempontjából is jelentős segítséget nyújthat!

A Ginkgo biloba – A “memóriajavítás királya”!

A ginkgo biloba, vagy páfrányfenyő levelének kivonatát hagyományosan ajánlják a kognitív funkciók támogatására.

A vérkeringésen javító ginkgo fogyasztása előnyös az ereknek,hiszen hatására javulhat az agy oxigén- és glükózellátása. Többek között több tápanyag juthat el az agyba is!

Az antioxidánsokban (flavonos-glikozidok és terpenoidok) gazdag pempő megóvja az agysejteket az oxidatív károsodástól. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be az agysejtek pusztulásának csökkentésében is.

Kutatások szerint a páfrányfenyő kivonata képes lehet serkenteni az agykéreg minden érző és asszociációs területével kapcsolatban álló hippocampus kolin felvételét.  A hippocampus kulcsszerepet tölt be a tanulási és memória-folyamatokban. Feladata a memória beégetése, az egyes érzékszeri információk megfelelő társítása.

Az agy vérellátást fokozó ginkgo biloba az egyik legkiválóbb választásnak bizonyulhat a memória, a figyelem és a koncentráció fokozására!

A memóriajavító ginkgo biloba adagolása segíthet azok számára is, akik tanulási nehézségekkel küzdenek! Olvasson bővebben a témában! >>>

Q10 koenzim és a memóriajavítás

A koenzim Q10 (más néven az ubikinon) vízben oldódó, vitaminszerű anyag.

A Q10 alapvető enzim a sejtek energiatermelését és anyagcseréjét illetően.

Tudta, hogy a ’Q’ jelölés a kinon kémiai csoprtra utal, a ’10’ pedig arra, hogy a láncban mennyi izoprenil alegység található?

Q10 mindenütt jelen van, ugyanakkor legnagyobb mennyiségben a szívben, az izmokban és az agyban.

Az antioxidáns hatásairól (erősebb antioxidáns mint az E-vitamin) is ismert Q10 szabályozza a mitokondriumok energiatermelését, lényegében a szervezet egészének energiával történő ellátását is!
A kulcsszó a ’szabályozás’, hiszen a Q10 egy katalizátor ⇒ Szabályoz, ha kell felgyorsít biokémiai folyamatokat.

20-25 éves korig szervezetünk képes a Q10 koenzim előállítására, ezután az időszak után azonban szintje hanyatlik, pótlásáról gondoskodnunk kell!

A Q10 koenzim nem egy serkentőszer, hanem nélkülözhetetlen szabályzója a sejtek energia- és anyagcsere folyamatainak!

A Q10 csökkenésével a sejtek energiahiánya léphet fel, működésük megzavarodik, esetleg le is állhat, mi pedig ilyenkor fáradékonyságot, dekoncentráltságot érzünk, nehezebben pihenjük ki magunkat.

Tudományos kutatómunkák is alátámasztják, hogy a Q10 szinten tartása segíti az energiatermelést, valamint a közérzet javulását, ellensúlyozhatja a fáradtságérzetet, továbbá megalapozza a nagyobb fizikai és szellemi munkabírást!

Alkalmazzák a rendellenes agyműködés, mint például a memória javítására is!

Fogyasszon Goji bogyót!

A kínai farkasbogyó, vagyis a goji berry egészségjavító bogyós gyümölcs.

A tápanyagokban és bioaktív összetevőkben gazdag goji erősít – táplál –  tisztít. Közérzetjavító hatásairól úgyszintén ismert. Ezenkívül elsőrangú természetes agyserkentőként is számon tartják.

A goji fogyasztása élénkítheti a gondolkodást!

Mindemellett a goji maga az antioxidánsszupererő” is: Sejtszintű védelmet biztosít a már sokszor emlegetett szabad gyökökkel, valamint oxidatív folyamatokkal szemben.

A goji javítja a memóriát és az emlékezőképességet, mindezt úgy, hogy közben támogatja a szervezet általános egészségét!

Az agyműködés szempontjából értékes tápanyagok a gojiban:

A goji tartalmaz betaint, mely a szervezetben kolinná alakul, ami számos biológiai folyamatban részt vesz, mint például a sejteken belüli kommunikációban, vagy a sejtek közti információ-átadásban.
A goji betainja fiatalon tartja az elmét, óvja a memóriát.

Az egyik legjobb B1-vitamin (tiamin) forrás a goji! A B1-vitamin jótékonyan hat a kedélyállapotra, valamint a dekoncentráltságra egyaránt.

Hasonlóan jelentős a goji magnézium és cink koncentrációja, melyek lecsökkenő szintje a szervezetben kiválthat fejfájásokat, vagy hangulatingadozásokat.

A stressz leküzdésében hasonlóan eredményesen segíthet a goji – Olvasson bővebben a témában a ‘stresszellenes agyserkentők’ résznél! >>>

Az emberi agy egyik nagyon fontos neurotranszmitterének, az ingerületátvitelben nélkülözhetetlen dopaminnak az előállításában van szerepe a goji tirozin tartalmának.