Gyakori kérdések + válaszok a Gyenge Agyi Teljesítményről

Miért romlik az agyunk teljesítménye?

Az agyműködés alapvetően visszaesik a kor előrehaladtával. Ugyanakkor egyéb okai is lehetnek a romló agyi teljesítménynek. A tápanyagszegény táplálkozás, a mozgásszegény életmód, vagy a káros szenvedélyek egyaránt hatással lehetnek az agysejtek működésére, nem is beszélve olyan idegrendszeri megbetegedésekről, melyek az agyi és idegrendszeri funkciók romlásával járhatnak együtt.
Sajnálatos mód, fejsérülések következménye is lehet a visszaeső agyműködés.

Miért romlik a memória?

A memóriaromlásnak különféle okai lehetnek:

 • Hátterében állhat depresszió – nyomott hangulat.
 • Kimerültség.
 • Előfordulhat, hogy az illető érdektelensége miatt nem koncentrál kellően, és ezért nem is fogja tudni visszaidézni majd a dolgokat.
 • A memória visszaeshet az életkorral (demencia).
 • Az agyműködést segítő tápanyagok tartós hiánya is ronthat a memórián (pl.: B-vitaminok).
 • Az életmód is hozzájárulhat, hiszen pl. a mértéktelen alkoholizálás következménye lehet a memóriavesztés.
 • Legrosszabb esetben a memória romlását betegségek okozzák, mint pl. Alzheimer-kór.

Mi az oka a rossz koncentrációnak?

A koncentrációs zavar a figyelmi képességek zavara. Egy tünet, nem pedig betegség. A zavar oka többnyire valamilyen testi és lelki elváltozás. Okozhatja fáradtság, kimerültség, túlterheltség, depresszió, stressz, felfokozott állapot, a szív- és érrendszer egészségének romlásával kapcsolatos betegségek (keringési zavarok), ugyanakkor a külső környezet is hatással lehet a koncentráció mértékére.

Mely vitaminoknak van kiemelt szerepe az agyműködést illetően?

Az antioxidáns hatású C- és E-vitaminnak, valamint a B-vitaminoknak (pl.: B1, B6, B12) különösen jelentős szerepük van az agyműködés támogatásában, ugyanis támogatják az agysejtek működését, erősítik az idegrendszert, javítják a keringést és az agy oxigénellátását.

Mely ásványi anyagok/nyomelemek különösen fontosak az agy és az idegrendszer számára?

Az ásványi anyagoknak, nyomelemeknek szintén szerepük van az agy és az idegrendszer működésének a támogatásában. A legfontosabbak

A kálium befolyásolhatja a sejtek energiaellátását + kihat az ingerületek átvitelére.

A magnézium fontos a kognitív képességek, a rövid- és hosszútávú memória szempontjából.

Az agy és az idegrendszer funkciói számára fontos a sejtmembránok integritását, ezáltal a sejtek életképességét fenntartó cink.

Az idegrendszeri funkciók normális működéséhez foszforra is szükség van.

Szervezetünk alapvető építőeleme, a kalcium segíti az ingerületek közvetítését, de támogatja például az agy és az idegrendszer számára alapvető B12-vitamin minél jobb felszívódását is.

Beszélhetünk agyserkentő tápanyagokról?

Egyértelműen! A szellemi frissesség, a kognitív funkciók és úgy általában a megfelelő agyműködés támogatható kiegyensúlyozott táplálkozással, minőségi ételek fogyasztásával. A tápanyagok bevitele alapvetően hatással van az agyműködésre is!
Az agy és az idegrendszer számára bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek létfontosságúak, csak úgy mint az olyan elengedhetetlen tápanyagok, mint például az Omega-3 és-6 zsírsavak, az antioxidánsok, vagy bizonyos ingerületátvivő anyagok. Mindezek pótlását célzottan segíthetjük természetes étrend-kiegészítők fogyasztásával is!

Étrend-kiegészítőkkel támogatható tehát az agyműködés?

Számos olyan természetes készítmény kapható, melyek rendszeres fogyasztásával javíthatunk az agyműködésen. A készítmények az agyműködés szempontjából olyan természetes összetevőket tartalmaznak, mint a B- és E-vitamin, az antioxidánsok, ugyanakkor említhetnénk olyan összetevőket, melyek az agy ingerületátvitelét segítik.
Érdemes alaposan körülnéznie honlapunkon!

Mit tehetünk még az agyműködés javítása érdekében?

 • Testmozgás rendszeresen,
 • pihenjünk – lazítsunk,
 • agytorna,
 • rendszeres olvasás,
 • memória gyakorlatok.

Hogyan segíti az agyműködést az Omega-3 zsírsav?

A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen Omega-3 zsírsavakat szokás az „agy táplálékának” is nevezni, hiszen:

 • Részt vesznek az idegrendszer, és a sejtek hártyáinak felépítésében,
 • gyulladáscsökkentő hatásúak,
 • szerepük van az idegrendszer kommunikációs folyamatainak működésében is,
 • támogatják a megfelelő keringést (ezáltal biztosítva a megfelelő véráramlást az agyban is),
 • feltételezett depresszió-ellenes hatásuk is.

Az Omega-3 zsírsavat az emberi szervezet nem tudja előállítani, így pótlását táplálkozásunk során, vagy Omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazásával szükséges biztosítanunk!

Természetes megoldásokkal szembemehetünk a depresszióval is?

Nincs szükség arra, hogy a szorongás, a feszültség felemésszen bennünket! A letargiából, de még a depresszióból is segíthetnek kilábalni olyan természetes készítmények, melyek hangulatjavító hatásokkal, az agyműködést kiegyensúlyozó hatóanyagokkal rendelkeznek. Szálljon szembe a depresszióval Spirulina és Chlorella mikroalgák, méhpempő, Medicannabis olaj és Bio Ehlers készítmények segítségével!
Tájékozódjon bővebben a témában! >>>